به گزارش خبرنگار مهر، نشست "تأثیر آرای فلسفی علامه طباطبایی بر اندیشه شهید مطهری" با سخنرانی دکتر نجفقلی حبیبی عصر دیروز 25 آبانماه در موزه استاد مطهری واقع در خیابان دولت برگزار شد.
دکتر حبیبی در این مراسم پس از اشاره به این نکته که تحصیلات مقطع لیسانس و دکترای خود را نزد استاد مطهری گذرانده است، این بزرگوار را اینگونه معرفی میکرد: استاد مطهری در سیزدهم بهمن 1298 هجری شمسی، در فریمان، به دنیا آمد و در 5 سالگی وارد مکتب شد. در سن 12 سالگی با وجود مخالفتهای بسیار اطرافیان، به مشهد رفت تا طلبه حوزه علمیه شود.
او پس از حرمتشکنی مسجد گوهر شاد و قتل عام دو هزار نفر از مردم و تعطیل حوزهها، به فریمان بازگشت.
حبیبی افزود: استاد در سال 1315 برای ادامه تحصیل به قم رفت و در این مدت نزد بزرگانی چون آیتالله بروجردی، آیتالله خمینی و علامه طباطبایی، درسآموزی کرد. او از سال 1331 به تدریس در مدرسه مروی تهران مشغول بود. از فعالیتهای سیاسی ایشان هم میتوان به شرکت در قیام پانزده خرداد اشاره کرد. او همچنین در احداث حسینیه ارشاد، نقش بهسزایی داشته است.
این استاد فلسفه و کلام در مورد شخصیت علمی علامه طباطبایی هم گفت: علامه طباطبایی، یکی از مفسران اسلامی در سه قرن اخیر است. اهمیت وی ، به جهت احیای حکمت و فلسفه و تفسیر است. او کتابهای بیشماری را به چاپ رسانده که از جمله آنها میتوان به "تفسیرالمیزان" اشاره کرد. علامه طباطبایی، با توجه به تغییر نیازهای جامعه، سبک کتابهای خود را نیز متناسب با این شرایط تغییر داد تا پاسخگوی نیازهای دوران خود باشد. از شاگردان بینظیر او میتوان مرتضی مطهری را نام برد.
دکترحبیبی در ادامه از پنج منظر مقایسهای داشت بین این دو بزرگوار. در ابتدا وی این دو بزرگوار را دلسوزانی دانست که به تفسیر اندیشههای اسلامی، میپرداختند و به دنبال پاسخی بودند برای معضلات جامعه و سعی بر این داشتند تا با سخنرانیهای خود، جامعه را از انحرافات مصون دارند. اما در این راه، استاد مطهری، علاوه بر این بیان و تبیین، تحرکات اجتماعی نیز داشت و به تشکیل انجمنهای پزشکان و مهندسین و سخنرانی در دانشگاهها، اهتمام میورزید.
شباهت دیگر این دو در این است که هم علامه طباطبایی و هم استاد مطهری، به مسایل اجتماعی، سیاسی و الهیاتی آگاه بودند اما استاد مطهری، در این مباحث به صورت بینرشتهای هم وارد میشد. به طور مثال استاد مطهری بحثهای اقتصادی انجام میداد که این امر نشاندهنده تسلط وی بر علوم اقتصادی بوده است.
حبیبی اخلاق و وارستگی این دو بزرگوار را هم بسیار حایز اهمیت دانست. هر دو کمگو و خلاصهگو بودند آن چنانکه دراحادیث بزرگان دینی ما آمده است.
این شاگرد استاد مطهری، وی را فردی دانست که احترام بسیار زیادی به استاد خود علامه طباطبایی میگذاشت و بهگونهای خاص از ایشان یاد میکرد. به نظر حبیبی این مهم، باید مورد توجه نظام آموزشی ما باشد.
در آخر حبیبی پرورش شاگردان مبرز و مسلط را از ویژگیهایی دانست که میان این دو بزرگوار مشترک است. هر دوی آنها استادان شایستهای بودند. علامه طباطبایی، شاگردان بسیار برجستهای چون مطهری داشته و استاد مطهری نیز در دانشگاهها، فعالیتهای برجستهای داشته است. به نظر حبیبی شیوه تدریس استاد مطهری هم در دانشگاه بسیار خاص بوده است و این شیوه با آنچه که در حوزه به کار میرود بسیار متفاوت است. مطهری باوجود اینکه به مرحلهای رسیده بود که استقلال علمی خود را حفظ میگرد اما در نهایت رعایت ادب، با علامه طباطبایی، جدال علمی داشت .
دکتر حبیبی در پایان، مطهری را یک وزنه علمی برای جهان اسلام و حتی اغلب کشورهای جهان و دانشگاههای معتبر دانست.
مراسم دیروز در منزل شهید مطهری که ایشان در حدود 9 سال در آن زندگی کرده است برگزار شد. استاد مطهری در واقع پرکارترین دوران زندگی خود را در این مکان سامان داده و عمده جلسات سیاسی وی در این منزل شکل میگرفته است.
در ابتدای مراسم، محمودی – دبیر نشست – مقدمهای از مکانی که در آن این نشست برگزار میشد بیان کرد: سازمان فرهنگی هنری شهرداری، از 2 سال پیش، منزل بزرگان را تحت عنوان خانه موزه، خریداری میکند. این مکان نیز از اردیبهشت امسال با کمک شهرداری، به پاتوقی برای رشد افکار و اندیشههای انسانها تبدیل شده است.
نظر شما